Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0735-153-230

Terapia cariei

Caria dentară este o afecțiune infecțioasă de natură bacteriană, reprezentând un proces dinamic, complex, care provoacă deteriorarea structurilor dure dentare (smalț, dentină, cement), iar în evoluția acesteia, fără un tratament corespunzător poate fi afectată pulpa dentară (cunoscută frecvent sub denumirea de „nerv dentar”).

 

Leziunea inițială din procesul de formare a cariilor dentare poartă denumirea de pată albă cretoasă, acest stadiu este reversibil, reprezentând o demineralizare a structurii dure dentare localizată doar în smalț. Remineralizarea acesteia prin îndepărtarea plăcii bacteriene și utilizarea produselor de igienă orală cu fluor stopează formarea cariei dentare. Dacă însă acest proces nu se realizează, apare leziunea carioasă propriu-zisă care necesită tratament de specialitate la medicul stomatolog.

 

Caria dentară, odată formată, reprezintă un proces ireversibil și continuu de afectare dentară, dar diagnosticul și tratamentul prompt al acesteia la medicul stomatolog asigură păstrarea sănătății și vitalității dintelui pe un termen cât mai lung.

Care sunt semnele apariției cariei dentare?

La nivelul dințiilor se poate observa o schimbare a culorii și texturii smalțutului, iar la consumul unor alimente sau băuturi dulci, reci sau fierbinți poate apărea o sensibilitate spontană.

 

Totodată, respirația urât mirositoare (halena fetidă) sau evitarea masticației într-o anumită zonă pot fi prezente. De asemenea, în cazul cariilor interdentare, poate apărea sângerarea gingiei dintre cei doi dinți afectați.

 

Cauzele apariției cariilor dentare:

  • Bacteriile reprezintă factorul cauzal principal în producerea leziunilor carioase, acestea se hrănesc cu resturile alimentare neîndepărtate din cavitatea orală, produc acizi, iar aceștia realizează demineralizarea structurilor dure dentare;
  • Consumul zilnic excesiv de carbohidrați, a produselor cu mult zahăr, inclusiv sucuri carbogazoase;
  • Prezența plăcii bacteriene și timpul de contact prelungit cu suprafața dinților;
  • Calitatea scăzută a structurilor dure dentare;
  • Tulburări ale sistemului imunitar sau flux salivar diminuat.

Primul pas în prevenția formării cariilor este reprezentat de o igienă dentară riguroasă realizată la domiciliu prin efectuarea periajului dentar cu paste de dinți cu fluor și a utilizării aței dentare zilnic.

 

Controlul stomatologic periodic este deosebit de important, atât pentru depistarea oricărei leziuni incipiente de carie, cât și pentru tratamentul celor deja prezente, în același timp cu realizarea unei igienizări profesionale o dată la 4-6 luni în funcție de riscul asociat fiecărui pacient de a dezvolta carii dentare.

Tratamentul cariilor dentare

Leziunile incipiente reprezentate de petele albe, beneficiază de tratamente de remineralizare prin aplicarea de lacuri și geluri fluorurate. Dacă acest stadiu este depășit se intervine prin îndepărtarea țesuturilor dure afectate ireversibil și înlocuirea acestora, în funcție de mărime, printr-o obturație estetică (plombă) din material compozit sau printr-o incrustație confecționată în laboratorul de tehnică dentară.

 

O carie dentară netratată la timp și lăsată să evolueze, se va complica cu afectarea pulpei dentare, astfel încât tratamentul va consta în îndepărtarea acesteia, urmată de tratamentul endodontic al canalelor radiculare, iar în final medicul va opta, în funcție de structurile dure dentare rămase, pentru o obturație sau o coroană dentară fabricată în laborator.

 

Pentru un tratament cât mai puțin invaziv și cu o conservare cât mai mare a țesuturilor dure dentare se utilizează ca mijloace de magnificație lupele dentare și microscopul optic. Acestea oferă un real ajutor medicului în timpul tratamentului, asigurând vizibilitate și iluminare optime. Capacitatea de mărire a acestoră asigură condițiile ideale pentru a îndepărta leziunea carioasă în totalitate, garantând astfel un tratament de succes prin lipsa recidivei.

 

De ce să ai încredere în noi?

 

Prin profesionalism, devotament și dedicare, putem rescrie împreună povestea zâmbetelor curajoase!