Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0735-153-230

Parodontologie

Parodontologia este ramura stomatologiei care se ocupă cu profilaxia, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor gingivale și ale parodonțiului marginal, în contextul afecțiunilor buco-dentare și sistemice. Manoperele de profilaxie, diagnosticare și tratament se referă la:

 

  • Evidențierea și îndepărtarea factorilor cauzali ai îmbolnăvirilor gingivale și parodontale;
  • Manopere de igienizare, debridare gingivală, tratament antimicrobian;
  • Chirurgie parodontală;
  • Restaurarea protetică în parodontopatii.

 

Boala parodontală este o afecțiune de natură infecțioasă produsă de bacteriile prezente la nivelul cavității orale care afectează țesuturile parodonțiului marginal. Aceasta de cele mai multe ori se dezvoltă pe fondul unei igiene necorespunzătoare și nu prezintă o simptomatologie dureroasă, făcând prezentarea pacientului la medicul parodontolog să se realizeze în faze mai avansate ale afecțiunii.

 

Parodonțiul marginal este reprezentat de structurile prin intermediul cărora dintele se fixează în osul alveolar. El cuprinde: gingia, cementul, osul alveolar și ligamentele periodontale.

Care sunt cauzele și simptomele apariției bolii parodontale?

Simptomele unei afecțiuni parodontale sunt:

 

  • Gingii inflamate, tumefiate;
  • Sângerarea frecventă a gingiilor;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Retragerea gingiilor
  • Mobilitatea dinților, care poate ajunge până la pierderea acestora.

 

Cauzele apariției bolii parodontale:

 

Cauza principală este reprezentată de microorganismele patogene – bacterii care se regăsesc în cantități crescute în cavitatea bucală. Acestea aderă la suprafețele dentare și la nivelul țesuturilor moi, le colonizează și încep să producă afectarea lor.

Pot exista anumiţi factori favorizanți pentru dezvoltarea bolii parodontale, de ordin local, (cum ar fi fumatul, prezenţa înghesuirilor dentare, igiena locală necorespunzătoare, prezenţa tartrului), sau general, (cum ar fi diabetul zaharat etc).

 

Tocmai de aceea este esențială consultația stomatologică preventivă pentru a decela orice potențială cauză declanșatoare a unei afecțiuni parodontale.

 

Tartrul dentar odată format pe suprafața dinților reprezintă un factor iritativ permanent care afectează sănătatea și integritatea gingiilor. Acesta având o suprafață poroasă favorizează cantonarea unui număr și mai mare de bacterii patogene, cu o grăbire a evoluției bolii parotontale.

Poate fi prevenită boala parodontală?

Da! Măsurile de igienă orală aplicate corect la domiciliu (folosirea aței dentare, periajul dentar și apa de gură) împreună cu vizitele în clinica stomatologică la 4-6 luni pentru şedințele de igienizare profesională reprezintă metodele cele mai eficiente de profilaxie și prevenție a bolii parodontale.

Tratamente realizate pentru afecțiunile parodontale

În cele mai multe cazuri, când boala parodontală este deja prezentă la nivelul parodonțiului marginal, igienizarea profesională este insuficientă pentru combaterea și stoparea evoluției acesteia. Tocmai de aceea sunt necesare intervențiile medicului specialist parodontolog pentru efectuarea unei igienizări mult mai profunde prin chiuretarea țesuturilor patologice sau alterate ireversibil, aplicarea de diverse substanțe medicamentoase sau realizarea unei intervenții asistată laser.

 

Laserul dentar– tratamentul revoluționar al bolii parodontale

 

Intervețiile asistate cu laserul dentar beneficiază de o precizie ridicată, confort sporit pentru pacient și control mai bun al câmpului operator pentru medicul parodontolog datorită hemostazei imediate.

 

Rezultatele tratamentelor cu laserul dentar se bucură de o vindecare mult mai rapidă și discomfort post-operator scăzut.

Intervențiile care se pot realiza cu laseul dentar BIOLASE EpicX pentru tratamentul bolii parodontale sunt:

  • Chiuretajul țesutului moale ghidat laser;
  • Îndepărtarea țesutului necrozat, inflamat sau infectat de la nivelul pungilor parodontale;
  • Reducerea nivelului bacterian de la nivelul cavității orale (decontaminare laser) și a inflamației;
  • Îndepărtarea țesuturilor edematoase (foarte inflamate din cauza penetrării bacterilor patogene).

 

De ce să ai încredere în noi?

 

Prin profesionalism, devotament și dedicare, putem rescrie împreună povestea zâmbetelor curajoase!