Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0735-153-230

Pedodonție

Ce este pedodonția sau stomatologia pediatrică?

 

Pedodonția este o specialitate a medicinei dentare care asigură sănătatea orală a copiilor și a adolescenților, prin mijloace de prevenție și tratament. 

 

Medicul pedodont își dedică activitatea pentru a menține sănătatea orală a copiilor încă din primele luni de viață, când apar primii dinți, până la vârsta de 12-14 ani. Pedodontul deține experiența și calificarea necesare pentru a îngriji dinții, gingiile și întreaga cavitate orală a copiilor de-a lungul diverselor perioade ale copilăriei.

 

Primii dinți ai copiilor apar în primele 6 luni de viață. În jurul vârstei de 6-7 ani, aceștia încep să piardă primii dinți temporari („de lapte”), care vor fi înlocuiți ulterior de cei permanenți.

 

Fără o îngrijire dentară adaptată nevoilor fiecărui copil în parte, aceștia se pot confrunta cu dezvoltarea unor carii dentare și afecțiuni ale țesuturilor moi care pot provoca complicații de-a lungul vieții de adult.

Contactează-ne

Ce tipuri de tratamente se pot realiza de medicul pedodont?

Medicul de stomatologie pediatrică realizează tratamente de îngrijire orală complexe, care includ:

  • Examinarea sănătății orale generale, printre care evaluarea riscului de dezvoltare a cariilor dentare;
  • Tratamentul traumatismelor dentare (dinți fracturați sau avulsionați);
  • Consilierea privind corectarea obiceiurilor vicioase (sugerea degetului sau a suzetei după o anumită perioadă de timp);
  • Aplicarea metodelor de profilaxie a cariei dentare, prin periaj profesional, sigilări dentare, precum și consilierea și recomandările privind regimul dietetic;
  • Tratamentul cariilor la dinții temporari și a afecțiunilor gingivale;
  • Diagnosticul și recomandarea tratamentului ortodontic privind erupția vicioasă a unor dinți sau prezența unei ocluzii dentare incorecte.

 

Medicul pedodont - cea mai bună soluție pentru îngrijirea dinților copiilor

 

În unele cazuri, copiii nu dispun de răbdarea și cooperarea necesare în timpul vizitei la medicul stomatolog, un medic pedodont însă știe să abordeze problemele acestora într-un mod cât mai confortabil pentru copii.

 

Uneori, medicul pediatru este cel care recomandă părinților un consult stomatologic în specialitatea pedodonție, în vederea aplicării unor tratamente specifice vârstei și a metodelor de profilaxie.

Contactează-ne

Caria dentară

Caria dentară este una dintre cele mai răspândite și comune afecțiuni cronice prezentă în perioada copilăriei (peste 90% dintre copiii până în 12 ani prezintă cel puțin o carie).

 

Oricine, chiar și copiii, pot dezvolta carii dentare, mai mult, aceștia fiind necorespunzătoare, consumul crescut de produse pe bază de zahăr, aportul insuficient de fluor, calciu, fosfor și alte minerale.

 

De aceea este bine ca prima vizită la pedodont să se facă după apariția primilor dinți, pentru recomandări în privința igienei dentare, precum și pentru a se obișnui copilul cu vizitele regulate la medicul stomatolog.

 

Contactează-ne

Pastele de dinți cu fluor

Încă de când primul dinte temporar apare la nivelul arcadei dentare, este timpul realizării periajului dentar cu paste de dinți cu fluor. 

 

Iată câteva sfaturi:

  • Folosește o cantitate mică de pastă de dinți - de dimensiunea unui bob de orez, până la vârsta de 3 ani. Curăță dinții copilului de două ori pe zi, dimineața după micul dejun și seara înainte de culcare;
  • Folosește o cantitate de pastă de dinți asemănătoare unui bob de mazăre când copilul împlinește 3 ani și învață-l pe acesta să scuipe fără să clătească. Este recomandat ca părintele să supravegheze și să se asigure că pasta de dinți este folosită în cantitatea indicată.
  • Până la vârsta de 7-8 ani este necesar ca părinții să ajute copilul în realizarea igienei dentare. După această vârstă, aceștia îi pot lăsa să își efectueze periajul dentar singuri.

 

Contactează-ne

Sigilările dentare

Odată cu apariția primilor dinți permanenți, molarii de 6 ani, este importantă efectuarea sigilării dentare a acestora pentru prevenirea apariției cariei dentare imediat după erupție.

 

Această procedură constă în sigilarea zonei ocluzale (unde se realizează masticația) după o curățare prealabilă, pentru a împiedica bacteriile și resturile alimentare să pătrundă în zonele retentive de la acest nivel. Sigilările se pot face la toți dinții din zona laterală, dacă relieful lor ocluzal este foarte pronunțat și igiena dentară nu este corespunzătoare.

 

De ce să ai încredere în noi?

 

Prin profesionalism, devotament și dedicare, putem rescrie împreună povestea zâmbetelor curajoase!